Wednesday, March 17, 2010

Morning Person, Night Person

Satu perkara yang tak menyeronokkan di waktu pagi ialah bila kena kejutkan orang agar bangun. Anak-anak memang adatlah; ketika nak sahur di bulan puasa atau ketika nak pergi sekolah.

Jenuh panggil berulang kali hingga ada yang terpaksa direnjis air atau diusung terus ke bilik air. Kalau anak-anak ramai yang macam tu tentu kelam kabut waktu pagi apalagi bagi ibu bapa yang bekerja. Nak kejar solat subuh, kejar bas sekolah, buang sampah atau sidai kain dan bergegas ke ofis.

Kalau dah remaja atau dewasa, lagi susah banyak nak bangunkan mereka. Betul ke tak boleh, tak larat atau pura-pura tak mahu bangun? Dengan orang macam ni kena banyak sabar, banyak mulut dan gunakan taktik tertentu. Sebab aku morning person kot, jadi tak ada masaalah bangun pagi.

Any time ...tapi kalau malam memang cepat mengantuk dan tak boleh nak stay up. Orang kata 'early to bed early to rise; make you happy, healthy and wise'. Tapi dalam keluargaku ada dua tiga orang night person, betul-betul macam burung hantu. Bila dah susah nak bangun akulah kena cari pahala kejutkan mereka setiap pagi.

0 comments:

Post a Comment