Saturday, November 13, 2010

Pokok Setawar

Pokok Setawar
Pokok matang
Anak di pinggir daun
Setawar Bunga
(Kalanchoe blossfeldiana)


Gambar diambil di Pusat Kesihatan Kecil. Tumbuhan ini ialah tergolong dalam jenis Kalanchoe seperti mana juga pokok Setawar Kampung (K pinnata) dan Setawar Bunga (K blossfeldiana) yang dijadikan pokok hiasan. Biasanya hanya Setawar berdaun keras dan Setawar Kampung digunakan untuk tujuan perubatan. Pokok ini senang ditemui kerana boleh tumbuh meliar dan ditanam kerana kegunaannya, bentuk daunnya yang menarik selain mudah dijaga.

Daunnya tebal dan bergerigi, berbentuk bundar panjang dengan permukaan yang licin dan berwarna hijau muda. Pembiakan pokok melalui plantlets atau anak pokok halus yang terdapat di tepi daun. Dengan hanya mengambil daun dan disimpan selama tiga hari akar akan keluar darinya.

Daun pokok setawar banyak khasiat dan antaranya ialah mengurangkan pembengkakan bisul, payudara dan radang pada kulit terbakar atau melecur. Caranya dengan menampal daun yang telah dilumatkan pada tempat terlibat kerana daun ini bersifat sejuk. Untuk melegakan penyakit batuk darah, menyembuhkan luka dalaman, menurunkan panas badan dan penyakit sendi-sendi, minum air rebusan dari keseluruhan pokok.

Untuk merawat penyakit buasir minum air rebusan 4-5 helai daun Setawar yang telah dicampur dengan madu. Bagi menghilangkan radang dalam tekak, lumatkan beberapa helai daun Setawar, tapis airnya dan minum air tersebut tiga kali sehari.

0 comments:

Post a Comment